Rólunk

A magyar közösségek együttműködésének elősegítéséért, a szlovák-magyar határ mindkét oldalán
2000 óta

 

Történetünk
Az egyesület első lépésként felvállalta a Rév-Komáromban létrehozott Európa Udvar szobrainak megalkotásának költségeit és ennek teljes lebonyolítását.
Nagy hangsúlyt fektetünk mindennapi munkásságunk során a nemzeti értékek megtartására a népi kultúránk kincseinek továbbadásán keresztül. 
Ennek kapcsán hoztuk létre, és tíz éven keresztül működtettük  határon túl Rév-Komáromban a karácsonyi és Húsvéti Ünnepvárókat, amelyet minden esetben a magyar népi kultúra, ezáltal a nemzeti identitás megtartása köré szerveztünk. Programjaink sikerességét a több ezres látogatottság bizonyítja.
2016-tól az Emberi Erőforrások Minisztériumával szorosan együttműködve veszünk részt nagy táncszínházi munkákban. A Duna Művészegyüttessel közösen hoztuk létre a Gulág-Gupvi áldozatainak emlékére „Memento” című kortárs táncszínházi előadásunkat.
A reformáció 500-dik évfordulójára bevonva a Szent Efrém Férfikart és a Duna művészegyüttest, „Solus Christus” címmel ismét miniszteri felhatalmazást kaptunk egy nagy volumenű előadás létrehozására.
2020/2021-ben Trianon századik évfordulóján „Gyertyaláng” címmel egy táncszínházi megemlékezést szeretnénk a Kárpát-medence legnagyobb magyar városaiban bemutatni.
Mindegyik darab alap elgondolása, hogy a Nemzeti Táncszínházon és kismagyarországi vidéki színházakon túl ezeket a darabokat játsszuk a Történelmi Magyarország területein is. Ennek tükrében mindegyik előadást eljuttattuk  Felvidékre, Kárpátaljára, Erdélybe, és Délvidékre egyaránt.
Jelenleg szakmai támogatóként veszünk részt a Martosi Rendezvényliget és Népfőiskola megalkotásában.
Szervezetünk az elmúlt években felismerte a felvidéki turisztikai fejlesztésben a Duna-mentét érintő kihasználatlanságot. Ennek hatására jövőképünk fontos részévé vált turisztikai fejlesztés elősegítése a Dunakanyar-régió határon túli és az ehhez kapcsolódó területein.
Ezen tevékenységi körben a felvidéki magyarság számára egymással és az anyaországgal szoros kapcsolatot jelenthet ez a fajta gazdasági, turisztikai, gasztronómiai még részben feltáratlan potenciál. A fent leírtakon túl jövőbeni terveink része a felvidéki turizmus számára egyfajta ernyőszervezetet biztosítani. Ezen tevékenységünk által célunk az ágazatot közös platformra helyezni az erősebb érdekképviselet és a pályázati rendszerek nyújtotta lehetőségek kiaknázása érdekében.
Csapatunk

Túri György

Elnök

Letenyei Gábor

Alapító

Letenyei Zoltán

Gazdaság és pénzügy